Κάλεσμα ενάντια στην ποινικοποίηση των αστέγων στην Ουγγαρία

Η Ευρωπαϊκή συμμαχία δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία και την πόλη συμμετέχει στην:

Καμπάνια διεθνούς αλληλεγγύης με τους άστεγους στην Ουγγαρία: 13-15 Φεβρουαρίου 2014

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους αστέγους της Ουγγαρίας, ζητάμε από την ουγγρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να καταργήσουν το νόμο που ποινικοποιεί την παρουσία των αστέγων στο δημόσιο χώρο και να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.

Η ουγγρική οργάνωση για την υποστήριξη των άστεγων A Város Mindenkié (Η πόλη είναι για όλους) στο κάλεσμά της γράφει : «Οι εκλογές του 2010 προκάλεσαν μια ολοκληρωμένη στροφή αυταρχισμού και ποινικοποίησης στην Ουγγαρία: η συνταγματική δημοκρατία ουσιαστικά καταργήθηκε. Τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στην κοινωνική πρόνοια περιορίστηκαν και εφαρμόστηκε ένα σκληρό καθεστώς εργασιακών σχέσεων, οι αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν ένα αδικαιολόγητο καθεστώς κράτησης, επιβλήθηκαν όλο και πιο αυστηρές πολιτικές ποινικοποίησης με δυσανάλογες κυρώσεις, καθιερώθηκε η επιτήρηση των δημόσιων υπαλλήλων σε πρωτοφανή κλίμακα. Τα ποσοστά φτώχειας και η εισοδηματική ανισότητα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την περίοδο μετάβασης στον καπιταλισμό, μετά το 1990.

Παρά τους πολύχρονους αγώνες υπεράσπισης των αστέγων, η έλλειψη στέγης έγινε ποινικό αδίκημα στην Ουγγαρία. Τον Νοέμβριο του 2012, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τον νόμο που ποινικοποιεί τους άστεγους που ζουν στο δρόμο, με το επιχείρημα ότι το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει την έλλειψη στέγης ως κοινωνικό ζήτημα και όχι ως ποινικό αδίκημα. Ως απάντηση, το κυβερνόν κόμμα αποφάσισε να αλλάξει το ίδιο το Σύνταγμα, επιτρέποντας στις τοπικές κυβερνήσεις να τιμωρούν όσους έχουν «συνήθη διαμονή τους δημόσιους χώρους». Σήμερα, οι άστεγοι στις περισσότερες περιοχές της Βουδαπέστης δύνανται να τιμωρηθούν με υποχρεωτική κοινωνική εργασία με χρηματικά πρόστιμα ή με φυλάκιση, ενώ αρκετές τοπικές αρχές και έξω από την πρωτεύουσα έχουν προχωρήσει στην ποινικοποίηση της έλλειψης στέγης.»

Αν και η Ουγγαρία μοιάζει μια ακραία περίπτωση, παρόμοιες τάσεις αναπτύσσονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Και στην Ελλάδα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια εντεινόμενη στεγαστική κρίση, αποτέλεσμα των αυταρχικών πολιτικών λιτότητας που υιοθετούν οι πρόσφατες κυβερνήσεις και η Τρόικα, αλλά και της σταδιακής μετατροπής της κατοικίας σε χρηματιστικό προϊόν, αντικείμενο της παγκοσμιοποιημένης κερδοσκοπίας. Η στεγαστική επισφάλεια και φτώχεια είναι πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους καθώς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια ή έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ. Παράλληλα, βιώνουμε την εντεινόμενη ποινικοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, με απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σε όσους βρίσκονται στο δρόμο και με συχνές επιχειρήσεις εκδίωξης αστέγων, μεταναστών και τοξικοεξαρτημένων από τα κέντρα των ελληνικών πόλεων. Την ίδια στιγμή οι πολιτικές για την κάλυψη βασικών αναγκών είναι ελάχιστες και το κράτος αποποιείται των ευθυνών του για την προστασία του δικαιώματος στην κατοικία.

Η επισφάλεια της κατοικίας και η ποινικοποίηση της φτώχειας είναι φαινόμενα στα οποία πρέπει να αντισταθούμε.

Η πόλη είναι για όλους!

Η κατοικία είναι δικαίωμα για όλους!

περισσότερες πληροφορίες: Facebook-event Blog-post * βίντεο για «τις ζώνες αποκλεισμού αστέγων» στην Βουδαπέστη (με αγγλικό κείμενο) * πρόσφατο άρθρο που παρουσιάζει το ευρύτερο πλαίσιο ποινικοποιησης της έλλειψης στέγης στην Ουγγαρία (στα αγγλικά) * αγγλική μετάφραση της βασικής νομοθεσίας ποινικοποίησης * βίντεο από δράσεις της οργάνωσης ενάντια στην ποινικοποίηση (με αγγλικούς υπότιτλους): πρόσφατη δράση ανυπακοής, πρόσφατη διαμαρτυρία, παλιότερη δράση ανυπακοής, παλιότερη δράση διεθνούς αλληλεγγύης