Στηρίζουμε το «Εμπρός»

ebrow

Ως ομάδα νέων ερευνητών και ερευνητριών για την πόλη, ως πολίτες και ως κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, παρακολουθήσαμε από τον πρώτο καιρό το πολύπλευρο εγχείρημα του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός».

Συμμετείχαμε στο πρώτο δωδεκαήμερο καλλιτεχνικών δράσεων και συζητήσεων, και ζήσαμε από κοντά έναν πρώην εγκαταλειμμένο χώρο, να μετατρέπεται σε χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνάντησης, ανταλλαγής ιδεών, πειραματισμού. Ένα χώρο που έφερε το δικό του κοινωνικό και πολιτικό μήνυμα, στην Αθήνα της κρίσης και της μεθοδευμένης ή ανεξέλεγκτης απαξίωσης του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών δομών. Έναν χώρο που κάλυπτε ανάγκες και δημιουργούσε έργο έξω από τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς μιας εμπορικής αγοράς θεάματος και πολιτισμού.

Το επόμενο διάστημα το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από τη γειτονιά του Ψυρρή και έγινε σημείο αναφοράς ευρύτερα στην πόλη. Επισκεφτήκαμε ξανά το «Εμπρός», παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις, συνοδεύσαμε συναδέλφους και επισκέπτες μας από το εξωτερικό που ήθελαν να δουν από κοντά τη λειτουργία του κοινωνικού-δημιουργικού εγχειρήματος.

Αυτό το «Εμπρός», σε μια κίνηση που δυστυχώς δεν προκαλεί πια έκπληξη, αλλά σίγουρα αποστροφή, σήμερα καταστέλλεται και διώκεται. «Κατόπιν αιτήματος» ΤΑΙΠΕΔ βέβαια· του μνημονιακού δηλαδή εργαλείου που έχει αναλάβει την άνευ προηγουμένου εκποίηση της δημόσιας, κοινής μας, περιουσίας.

Καλό είναι λοιπόν να σκεφτόμαστε όλοι, τί ακριβώς διώκεται στο όνομα του «Εμπρός», από ποιους και γιατί. Και τί μπορούμε εμείς να κάνουμε.

Η ενεργή συμπαράσταση όλων μας είναι απαραίτητη.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στο θέατρο «Εμπρός» και σε όλα τα κοινωνικά εγχειρήματα αλληλεγγύης, στις τοπικές κινήσεις, στους κοινωνικούς χώρους.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δύο συλληφθέντες ηθοποιούς του θεάτρου «Εμπρός».

encounter Athens

Advertisement