Ο David Harvey στο Ελληνικό

Στο περιθώριο των διαλέξεων που έχουν οριστεί για αυτή την εβδομάδα, την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2012 ο καθηγητής David Harvey επισκέφτηκε το Ελληνικό. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του χώρου και των αντιστάσεων που έχουν συγκροτηθεί απέναντι σε αυτή. Την ομάδα περιήγησης στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και την παραλίας του Αγ. Κοσμά συμπλήρωσε η συλλογικότητα ακτιβιστών-καλλιτεχνών από το Αμβούργο schwabinggrad ballett που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συλλέξουν υλικό για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μαζί μας ήταν και ο Σπύρος Τσακίρης, απεργός φωτογραφος της Ελευθεροτυπίας, η οποία θα δημοσιεύσει συνέντευξη του David Harvey στο επόμενο απεργιακό φύλλο, το Σάββατο 23 Ιουνίου.

Πρώτος σταθμός ήταν η «απελευθερωμένη» και γεμάτη κόσμο παραλία του Αγ. Κοσμά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της Δημοτική Κοινότητας Ελληνικού Γεωργία Αδαμίδου και Λίτσα Σωληναραίου για τις κινητοποιήσεις του 2006 που πέτυχαν το άνοιγμα της παραλίας στον κόσμο και για τον διαρκή αγώνα που συνεχίζεται ως σήμερα ενάντια στα σχέδια επανιδιωτικοποίησης και εκμετάλλευσης της από τα κέντρα της παραλιακής. Στη συνέχεια, έγινε μια ενημέρωση για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στου δημότες: ιδιαίτερα στις πολύπλευρες ενέργειες –κινηματικές και θεσμικές- ενάντια στο «χαράτσι», αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως το «κίνημα της πατάτας».

Την επίσκεψη στην παραλία ακολούθησε περιήγηση στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που κατέληξε στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη και την αντιδήμαρχο Ροδή Γεωργακάκη. Εκεί εκφράστηκε η αλληλεγγύη στον αγώνα για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό, καθώς και στις άλλες ενέργειες του Δήμου στην περίοδο της κρίσης. Μέσα από μια πλούσια συζήτηση αναδείχθηκαν οι αντιπροτάσεις του κινήματος απέναντι στις πιέσεις για την ιδιωτικοποίηση του χώρου και δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων για την ουσία του ζητήματος. Δηλαδή για την ανάγκη διατύπωσης εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης, φιλικών προς το περιβάλλον και πιο δίκαιων κοινωνικά, που θα είναι προϊόν δημοκρατικότερων διαδικασιών και θα αποτελούν εντέλει ένα άλλο παράδειγμα παραγωγής του χώρου.

Η περιήγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, όπου αναλύθηκε από τους εθελοντές η ιδέα, ο τρόπος λειτουργίας και η αποδοχή από τον κόσμο αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας. Και ολοκληρώθηκε με μια βόλτα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό Ελληνικού, όπου αυτή την περίοδο πραγματοποιείται καλοκαιρινό camp για εκατοντάδες παιδιά της περιοχής.

Για τις φωτογραφίες ευχαριστούμε τον Σπύρο Τσακίρη

Σχετικά

-προσωπική ιστοσελίδα David Harvey εδώ

-«Κυρίαρχες πολιτικές και διακδικήσεις «από τα κάτω» για τη ζωή στην πόλη». Συζήτηση με τον David Harvey (Μάιος 2011) εδώ

-περισσότερα για την ομάδα schwabinggrad ballett εδώ

-το blog του εκπροσώπου συντακτών ελευθεροτυπίας εδώΣχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s