«Ποια «κρίση» στο κέντρο της Αθήνας;» – Ενημέρωση για την εκδήλωση

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του κτιρίου Αβέρωφ, στο ιστορικό συγκρότημα του ΕΜΠ, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ποιά «κρίση» στο κέντρο της Αθήνας; Κριτικός λόγος και διεκδικήσεις για μια δίκαιη πόλη». Βασικός στόχος της εκδήλωσης ήταν να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συζήτησης για τα ζητήματα του κέντρου της Αθήνας μέσα από μία πολυδιάστατη προσέγγιση η οποία επιτρέπει να διασταυρωθούν οι εμπειρίες, οι ανάγκες και τα όνειρα για μία «άλλη» πόλη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τέσσερεις παρουσιάσεις για το κέντρο της Αθήνας από τα μέλη της ομάδας μας. Οι παρουσιάσεις αυτές κάλυψαν ζητήματα σχετικά με τον κυρίαρχο λόγο για την πόλη, τις τάσεις και τις πιέσεις της κτηματαγοράς, τους σχεδιασμούς και τις προωθούμενες αστικές πολιτικές, καθώς και την κατοικία και τη στεγαστική πολιτική.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη κοινωνικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών.

Στην παρέμβασή της η Άντα Αλαμάνου από την οργάνωση Κλίμακα αναφέρθηκε στο θέμα των αστέγων, τις ελλείψεις του θεσμικού καθεστώτος και την άμεση ανάγκη για δημιουργία δομών αποκατάστασης.

Ο Χαράλαμπος  Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, αναφέρθηκε στο ζήτημα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, επισημαίνοντας την ανάγκη για καταγραφή αναγκών, χαρτογράφηση υπηρεσιών και χωρική κατανομή των δομών με κριτήριο την εύκολη πρόσβαση, ενώ αντιτάχθηκε σε όσους θέλουν ένα αποστειρωμένο κέντρο χωρίς κοινωνικές δομές για τις ευάλωτες ομάδες.

Στα θέματα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων αναφέρθηκε και η Όλγα Αναγνώστου, μέλος της επιστημονικής επιτροπής Συλλόγου των Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, επισημαίνοντας ότι η απάντηση στα προβλήματα που συνεπάγεται η παρουσία εξαρτημένων ατόμων στο κέντρο είναι η αύξηση της χρηματοδότησης και η αναβάθμιση των προγραμμάτων υποκατάστασης, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν αποτελεί λύση η απομάκρυνση των μονάδων από το κέντρο της Αθήνας.

Ο Γιώργος Μανιάτης από το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα επεσήμανε τις δυσμενείς επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν οι προωθούμενες πολιτικές σε ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών που ζουν στο κέντρο, καταδίκασε τα ακραία φαινόμενα ρατσιστικής βίας και επεσήμανε ότι η ρύθμιση του καθεστώτος παραμονής θα επιτρέψει την πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα για τους «εγκλωβισμένους» -και όχι μόνο- μετανάστες, περιορίζοντας την ανασφάλεια τόσο των ίδιων, όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Τέλος, ο Γιάννης Αλμπάνης από την πρωτοβουλία «Ποτέ Ξανά» αναφέρθηκε στη σχέση της φασιστικής βίας και της ρατσιστικής τρομοκρατίας με τη στάση των αστυνομικών αρχών, επεσήμανε την ανάγκη για την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής πρόνοιας ως απάντηση στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και τόνισε τη σημασία της μαζικής αντίστασης απέναντι σε κάθε είδους ρατσιστικές και βίαιες εκδηλώσεις.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 φοιτητές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, μέλη από πρωτοβουλίες κατοίκων, κάτοικοι και εργαζόμενοι του κέντρου της Αθήνας.Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s